Hyvältä lomalta hyvään arkeen

Terveisiä lomalta!

Kolme viikkoa kului siivillä ja nyt on taas aika palata rakkaiden töiden pariin. Maha on kesän aikana kasvanut vauhdilla (nyt menossa rv 23), mutta onneksi treenit kulkevat edelleen olosuhteisiin nähden hyvin. Tosin puskatauot rytmittävät juoksulenkkejä välillä vähän turhankin tehokkaasti. Asiakkaat ehkä ovat tyytyväisiä tulevista lepotauoista lenkeillä 😉

Kesän aikana harrastimme taas lajeja laidasta laitaan. Heinäkuun puolella pyöräilimme Helsingistä Turkuun, tosin tällä kertaa yhden yöpymisen taktiikalla. Matkaa kertyi noin 210km. Cyclocrossari rullasi mainiosti eivätkä laukutkaan paljon menoa hidastaneet. Aivan loistava majapaikka löytyi läheltä Pohjaa, Nordcenteristä. Suosittelen lämpimästi!

Fagervikin kylä matkan varrella.
Fagervikin kylä matkan varrella.

Kesä-heinäkuun vaihteeseen mahtui myös Kisko-triathlon, jossa kisailin vielä sprinttikisan. En oikein osaa ottaa kisoja kovin rauhallisesti (ennakkovakuutteluistani huolimatta) eli sprintti oli tässä kohtaa hyvä valinta. Oli tosi mahtavaa kisata rennolla meiningillä ilman tulostavoitteita ja nauttia loistavasta kisakelistä ja tunnelmasta. Aikakin oli selvästi parempi kuin edellisen kerran Kiskossa eli kehitystä on ilmeisesti tapahtunut, vaikka salamatkustaja nyt vähän rajoittikin menoa. Uinnissa kehityksen huomaa parhaiten ja myös pyörä kulki selvästi aiempaa paremmin, vaikken edes vääntänyt täysillä. Juoksuvauhdeista ei sitten kannatakaan puhua, niissä raskaus näkyy selvimmin. Babymme on ainakin aloittanut triathlonuransa tarpeeksi aikaisessa vaiheessa 😉

Jussi, isäni ja minä (+salamatkustaja) maalissa Kisko Triathlonin jälkeen.
Jussi, isäni ja minä (+salamatkustaja) maalissa Kisko Triathlonin jälkeen.

Loman aloitimme mökkeilyllä ja helletreeneiksi valikoitui juoksun lisäksi soutu ja avovesiuinti. Kesän ehdottomasti paras avovesitreeni tuli tehtyä Riistavedellä, jossa pitkän souturetken loppupuolella hyppäsimme vuorotellen veteen ja uimme matkaa toisen soudellessa turvaveneenä vierellä. Veden lämpötila oli varmasti yli 25 eli märkäpuvullekaan ei ollut tarvetta. Mökkeilyn jälkeen treenit jatkuivat Lontoossa ja Thamesin rannoilla tuli tehtyä niin intervallitreenejä, lihaskuntoa kuin pitkääkin lenkkiä. Haastavin kestävyyssuoritus taisi silti olla London Eyehin jonottaminen. Itse olen lomareissuilla etuoikeutettu siinä mielessä, että minulla on yleensä aina oma juokseva navigaattorini mukana. Itse en olisi noita reittejä kyllä löytänyt.

Hyvää helletreeniä!
Hyvää helletreeniä!
Kesän paras uintitreeni Riistavedellä.
Kesän paras uintitreeni Riistavedellä.

Viimeinen lomaviikko sujui Lapissa vaelluksen merkeissä. Vaelsimme Hetta-Pallas-reitin ja salamatkustajasta sekä helteistä johtuen lyhensimme päivämatkoja hieman siitä, mitä olemme yleensä tottuneet vaeltamaan. En kyllä voi taas olla hehkuttamatta vaelluksen erinomaisuutta. Rehellisesti olen sitä mieltä, että kaikille kestävyyslajien harrastajille tekisi hyvää viettää neljä päivää tai enemmänkin rinkka selässä rauhallisesti kulkien. Vaelluspäivien jälkeen kyllä huomaa tehneensä töitä ja tuntureiden huiputtaminen rinkka selässä toimii myös erinomaisena voimatreeninä. Itselläni tällä reissulla oli hieman enemmän kannettavaa myös vartalon etupuolella, joten mies joutui ottamaan enemmän yhteisiä tavaroita kantoon. Rinkan lantiovyötä en pystynyt enää kiristämään ollenkaan eli kaikki paino lepäsi harteilla. Kaikkeen kuitenkin tottuu, niin myös rinkan painoon.
IMG_3881
Tunturipurot ja -järvet virkistivät mukavasti ja lakkojakin löytyi. Eikä muuten tarvinnut koko reissun aikana kertaakaan kaivella lämpimiä vaatteita rinkasta. Camelbakin juomapussi letkuineen osoittautui taas kullanarvoiseksi ratkaisuksi. Ilman suun vieressä roikkuvaa juomaletkua tuskin olisimme juoneet paahteisessa tunturissa tarpeeksi.

Tunturipurojen raikkautta
Tunturipurojen raikkautta
Harvoin on tunturissa näin uimalämpöistä vettä.
Harvoin on tunturissa näin uimalämpöistä vettä.
Parhaimmat eväät!
Parhaimmat eväät!
Taivaskeron huipulla
Taivaskeron huipulla

Lomalla löhöily on ihan yhtä tärkeää (sopivassa suhteessa), kuin treenaaminenkin. Kukin lomailee tyylillään, mutta rentoutuminen, treenaaminen, laiturilla makoilu ja jäätelön syönti eivät ole toisiaan poissulkevia asioita. Helteillä treenejä pitää toki mukauttaa omaan jaksamiseen. Ehkä joku innostui helteillä kokeilemaan uusia lajeja, kuten SUP-lautailua (oli muuten kivaa!) tai ui normaalia enemmän? Rutiinien rikkominen ja uusien kokemusten keräily tekee sekä keholle, että mielelle ihmeitä vaikka normaalia treeniohjelmaa ei olisi kesällä pystynytkään noudattamaan. Voit siis yllättyä positiivisesti, kun palaat treeneihisi kesän jälkeen – rutiineista poikkeaminen ja riittävä palautuminen on voinut tuoda hyviä tuloksia. Jos taas olet keskittynyt ainoastaan siihen jäätelönsyöntiin, voit ainakin todeta levänneesi tarpeeksi ja aloittaa taas säännöllisen liikunnan hyvillä mielin. 

Lopuksi vielä muutama muistutus arkeen palaamiseen liittyen:
1. Mieti tavoitteesi, mitä varten treenaat?
2. Kalenteroi treenit
3. Kesä ei vielä ole ohi, nauti ulkoilukeleistä
4. Jos laiminlöit kesällä lihaskuntotreenin, pyri palauttamaan se taas viikko-ohjelmaasi
5. Palaa säännölliseen ruokarytmiin

Itse en ajattele, että töihin paluu olisi jotenkin paha asia. Työ on osa elämää eikä elämää eletä pelkästään lomia varten. Tee arjestasi hyvää – esimerkiksi liikkumalla!

Hyvää loppukesää ja tsemppiä kaikille HCM:lle menijöille!

– Johanna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: