Uudenvuodenlupauksia

Tänään on uudenvuodenaatto ja osa suomalaisista tekee taas erinäisiä lupauksia. Vuodenvaihde ja ”uusi elämä” näkyivät omassa arjessani jo ennen joulua, kun personal trainer -palveluja kysyttiin paljon lahjaksi. Keskiviikosta lähtien toiset alkavat lunastamaan tehtyjä lupauksia ja pt-palvelujen kyselyitä alkaa tipahtelemaan meiliboksiin – nyt palveluja ei kuitenkaan kysellä lahjaksi vaan itselle. Uusi elämä alkakoon.

Todettakoon, että lupaukset sinänsä ovat hyvä asia. Lupaus sisältää kuitenkin myös toisen puolen, joka usein unohtuu – lupauksen pitämisen. Moni ihminen suhtautuu kyllä vakavasti toisille annettuihin lupauksiin, mutta itselle annatut lupaukset menettävät heti merkityksensä. Myönnän itsekin syyllistyväni tähän usein.

Usein uudenvuodenlupaukset liittyvät liikunnan aloittamiseen/lisäämiseen tai laihduttamiseen. ”Aloitan laihdutuskuurin ja pudotan ainakin viisi kiloa”, on tänäkin iltana varmasti monessa paikassa kuultu lause. Ennen lupausta kannattaisi kuitenkin miettiä, miten lupauksensa aikoo toteuttaa ja miten lupauksensa muotoilee. Itse en esimerkiksi enää automaattisesti punnitse asiakkaita ja mittaa heidän kehonkoostumustaan (toki tämä riippuu henkilöstä ja tavoitteesta). Kilojen kyttääminen vie usein huomion pois tärkeämmistä asioista ja vaikka vaatteet tuntuvat istuvan paremmin ja vyötäröltä on lähtenyt senttejä, koetaan epäonnistumista sillä ”eihän se paino ole pudonnut paljon yhtään”.  Vaikka paljain silminkin näkisi, että rasvaprosentti on pienentynyt ja lihasta on tullut lisää tuijotetaan silti kiloja. Ja lihashan siis painaa rasvaa enemmän, kuten kaikki varmasti tietävät.

Tavoitteita pitää toki olla, mutta itse suosin toimintatavoitteita. Mieti siis numeroiden ja kieltojen sijaan esimerkiksi jotain näistä tavoitteista:
– lisään kasviksia / marjoja / hedelmiä joka aterialle
– pidän joka viikko vähintään yhden lihattoman päivän
– kävelen työmatkani joka päivä
– puhun työpuhelut mahdollisuuksien mukaan seisten
– teen lankkua (hoover) joka päivä vähintään iltauutisten säätiedotuksen ajan
– kokeilen uutta liikuntalajia

Jos kaipaat konkreettisia treenitavoitteita, olisiko ensi vuonna vuorossa esimerkiksi
– hiihtotapahtumaan osallistuminen (esim. Finlandia-, Pogosta- tai Pirkanhiihto)
– puolimaraton tai maraton tai näillä tietyn aikarajan alittaminen
– triathlon-kilpailuun osallistuminen
(Ja tee nämä lupaukset ennen humaltumista!)

Mieti tänä iltana mitä lupaat ja etenkin miten pidät lupauksesi. Mieti myös kenelle lupauksesi teet ja teetkö sen omasta halustasi vai jonkun toisen kehotuksesta. Pakko ei ole luvata mitään. Jos haluat tuoda lupauksesi julki, kerro se täällä ja kerro myös projektisi etenemisestä. Lupaan kannustaa sinua tavoitteessasi!

Itse lupaan vuonna 2013 syödä laadukkaampia lounaita ja vähentää iltamässäilyä, käydä uimassa vähintään kerran viikossa ja kuunnella entistä paremmin sekä aviomiestäni että asiakkaitani. Lisäksi aion panostaa siihen, että saisin ratsastuksen takaisin elämääni. En kyllä tiedä vielä miten, mutta ehkä tämä luokitellaan unelmaksi, ei lupaukseksi. 

Hyvää ja liikunnallista uutta vuotta kaikille!

p.s. Viime kirjoituksessani pohdin oikeaa vaatetusta Suomen talvikeleihin. Tämän kuvan nappasin tänään aamupäivällä. Kyseinen turisti ei ehkä ole lukenut blogiani 😉

Juoksuvarustus talvella - ei näin!
Juoksuvarustus talvella – ei näin!

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: