Räntää

Lähdin eilen klo 6.45 kotoa juoksemaan tavatakseni asiakkaani klo 7. Klo 8.15 jatkoin juoksuja heti perään toisen asiakkaan kanssa. Räntää satoi taivaan täydeltä ja kengät olivat heti märät, samoin vaatteet. Pakko myöntää, että itse irvistelin vähän astuessani ovesta ulos… Tapaamispaikalla vastassani oli motivoituneet asiakkaat, jotka lähinnä vain virnuilivat kelille. Ei puhettakaan, että lenkki olisi jäänyt sään takia välistä.

Todellisuudessahan kamalalta näyttävässä kelissä juostaan usein parhaat lenkit. Vauhtikestävyysharjoituksiin vaakatasossa satava räntä tuo sopivan ylimääräisen adrenaliiniryöpyn ja lenkin jälkeen olo on ehkä tavallistakin parempi. Jos Suomessa juoksee vain silloin, kun keli on täydellinen, jäävät lenkit aika vähiin.

Haastavissa olosuhteissa varusteilla on toki suuri merkitys. Goretexejä ei välttämättä tarvita, sillä vaikka kengät vähän kastuisivatkin, eivät varpaat takuulla ehdi tunnin reippaalla lenkillä paleltua. Sen sijaan ylipukeutuminen, hengittämättömät sadevaatteet ja raskaat kengät tekevät juoksusta tukalaa ja vaivalloista. Jos räntäsadekelillä aikoo pitkälle lenkille, on hyvä idea ottaa mukaan pieni juoksureppu, jonne pakkaa muovipussiin vaihtopaidan, hanskat ja mahdollisesti kevyen takin. Kyseisellä varustuksella selvisin itse lämpimänä yli parituntisen juoksentelun erittäin kosteissa olosuhteissa.

Varusteasiat kannattaa taas palautella mielii kelien kylmetessä. Vaikka lämpötila putoaa pakkasen puolelle, ei niitä toppahousuja edelleenkään tarvitse kaivaa juoksulenkkiä varten esille. Hyvä lämpökerrasto, trikoot ja tuulenpitävät takki riittävät pitkälle. Ja toki hyvä pipo sekä hanskat. Muista, että lähdettäessä saa tuntua vähän viileältä.

En toki noita räntäkelejä mitenkään toivo, mutta otetaan ilo irti niistäkin. Kun seuraavaksi räntää tulee taivaan täydeltä ja tuuli vihmoo, tee vaikka intervalliharjoitus. Vastatuuleen ensimmäiset ja pari viimeistä vetoa kovaa nautiskellen myötätuuleen. Pimeydessä vauhtikin tuntuu kovemmalta 🙂 Antoisia lenkkejä kelistä huolimatta!

Yksi ajatus artikkelista “Räntää”

  1. ”Räntää” blogikirjoitus-henkisesti varustautuneena työreissussa kahden päivän kurssilla – ja palkintona hieno iltalenkki työkaverin kanssa maailmaa parantaen sekä kirpeä aamulenkki päivänkajon lisääntymistä katsellen… Räntävarusteista vain otsalampulle tarvetta 🙂 Olen oppinut parin viime vuoden aikana, että tämäKIN on oikeasti hyvä vuodenaika juosta – pahan kelin kestää varustautumalla. Ja kun onkin hyvä keli, niin siitä TODELLA nauttii!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: